Budapest-Mátyáshegyi Gravitációs és Geodinamikai Obszervatórium

Mátyáshegyi Gravitációs és Geodinamikai Obszervatórium

A Budapest-Mátyáshegyi Gravitációs és Geodinamikai Obszervatórium tevékenységének célja a különböző geodinamikai folyamatok monitorozása, a földi árapály-változások, tektonikai és környezeti deformációk figyelemmel kísérése.

Az obszervatórium a Mátyás-hegyi-barlangrendszer belsejében került kialakításra, mely ideális körülményeket teremt a környezeti zavaroktól jórészben mentes kőzetdeformációs és gravitációs megfigyelésekhez.  Az állomáson létesített országos gravitációs főalappont fenntartását a megfelelő törvényi szabályoknak (2012. évi XLVI. törvény) eleget téve végezzük. Emellett az állomás fő funkciója a gravitációs tér változásának (földi árapály, hosszú periódusú változások) és hosszú periódusú kőzetdeformációs jelenségek (árapály- és nem árapály eredetű környezeti, tektonikai deformációk) vizsgálata. A vizsgált jelenségek monitorozása érdekében folyamatos adatgyűjtéssel üzemelő digitális mérőrendszert hoztunk létre és üzemeltetünk, valamint a mérési eszközök és segédeszközök folyamatos fejlesztését végezzük.
Aktuális obszervatóriumi adatok
Tihanyi abszolút gravitációs alapponton regisztrált gravitációs változások

A kimutatott hosszú hullámhosszú változásokban szerepet játszhatnak a mérőrendszer körüli üregrendszerben fellépő karsztvízszint-változások is. Ennek megfigyelése érdekében a Mátyás-hegyi-barlang legmélyebb feltárt pontján, kb. 109 m balti tszf. magasságban található Agyagos-tóban folyadékszint- és vízhőmérséklet-regisztráló rendszert alakítottunk ki. Aktuális vízszintadatok (Agyagos-tó 2016.07-2022.01 között):

 

Mátyás-hegyi-barlang Agyagos-tó vízszint

 

Elérhetőség

Cím: 1037 Budapest, Mátyáshegyi út 57.
Kapcsolattartó: Geofizikai Osztály - Dr. Kis Márta (marta.kis@sztfh.hu)