Az európai stratégiai nyersanyag-szükségletek előrejelzése és értékelése (FRAME)

2020 jún. 26.

http://www.europe-geology.eu/A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat részt vesz az Európai Geológiai Szolgálatok közös kutatási GEOERA programjában (https://geoera.eu/), melyen belül a stratégiai nyersanyagok szükségletének előrejelzésével a FRAME projekt foglalkozik.

Európában egyre növekvő és gyorsuló ásványi alapanyag-fogyasztás mutatkozik, amelyre abban a pillanatban nem lehet bizonyosan megválaszolni azt a kérdést, hogy a kereslet kielégítése érdekében megfelelő-e vagy sem, mivel a biztonságos ellátás az erőforrások ismerete és a kiaknázás képessége kérdése. a fenntarthatóság szempontjából. A nem energiás ásványok támaszkodnak modern gazdaságunkra, és nélkülözhetetlenek a „zöld” energiaellátási technológiák gyártásához és megújításához. Számos kritikus és stratégiai ásványt és fémet összegyűjthetnek a bányászathoz kapcsolódó hulladékok újrahasznosításával. Ugyanakkor, még az újrahasznosítás jelentős hozzájárulása esetén, továbbra is szükség lesz azok kinyerésére az elsődleges ásványi nyersanyagokból, az új technológiáknak a mély feltáráshoz és a bányászathoz történő alkalmazására összpontosítva, az alacsony minőségű ércek hasznosítható forrásokké alakítására, valamint a bányászati ​​hulladékok és a nagy mennyiségű hulladék keletkezésének csökkentésére. megsemmisítését kiaknázva kiaknázható forrásokká.

A FRAME projekt (az európai stratégiai nyersanyag-szükségletek előrejelzése és értékelése) célja a kritikus és stratégiai nyersanyagok kutatása Európában a fent leírt forgatókönyvekben, szilárd stratégiák és partnerbázis felhasználásával, amelyek széles körben elterjednek azok között, amelyek ezek közül néhányat tartalmaznak. nyersanyagok. A sikeres csapatmunka révén rendelkezésre áll a szakértelem és a tudásbázis, amely jelentős innovatív hozzájárulást jelent a lehetséges elsődleges betétek megismeréséhez, az új célterületek / betétek előrejelzéséhez és a másodlagos betétekben rejlő lehetőségek felismeréséhez. A FRAME nyolc munkacsomagból (WP) áll, amelyek célja a stratégiai és kritikus ásványianyagok összegyűjtése, kibontása és terjesztése az ezen a területen meglévő tudáshiányok kitöltése érdekében.

GIS néző a FRAME eredményekhez

Ezen a nézőn keresztül elérhetők lesznek a FRAME projekt eredményei, amikor a projekt során elérhetők lesznek. A jelenlegi nézet nem a projekt eredményeit mutatja, hanem csak arra szolgál, hogy ötletet adjon arról, hogy hol és hol jelennek meg az eredmények, és melyik technológián (EGDI).

Forecasting and Assessing Europe’s Strategic Raw Materials needs (FRAME)