Korszerű ásványi nyersanyagadatbázis Európában (Mintell4EU)

2020 jún. 26.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat részt vesz az Európai Geológiai Szolgálatok közös kutatási GEOERA programjában (https://geoera.eu/). Nyersanyagokhoz kapcsolódóan a korszerű ásványi nyersanyagadatbázis-fejlesztéssel Európában a Mintell4EU foglalkozik.

Az Európai Unió az ellátás biztonságát, a környezetgazdálkodás javítását és az erőforrás-hatékonyságot határozta meg a nyersanyag-ágazat fő kihívásainak. Az elsődleges és másodlagos nyersanyagok beazonosítására és térbeli eloszlására vonatkozó adatok, tekintettel a feltárásra, a kitermelésre, a termelésre és a kereskedelemre, a kormány és az ipar döntéshozatalának alapját képezik. Az ilyen adatok dinamikus jellege miatt az átfogó, megbízható és harmonizált információk rendszeres frissítésére van szükség a határokon átnyúlóan.

E javaslat átfogó célja az, hogy javítsa a nyersanyagokra vonatkozó európai tudásbázist a Minerals4EU projektben elkészített elektronikus ásványok évkönyvének frissítésével, és kiterjessze a jelenleg az ásványok nyilvántartásában szereplő adatok térbeli lefedettségét és minőségét. A projekt célja továbbá a meglévő adatplatformok közötti harmonizáció, kommunikáció és interakció fokozása azzal a céllal, hogy elérjék egy teljesen működőképes és megbízható adattudás-kezelő rendszert, kielégítve az európai igényeket, és figyelembe véve a Nyersanyagok Információs Rendszerét (RMIS). Fontos szempont, hogy a projekt a GeoERA Információs Platform projekttel együttműködve integrálja az elektronikus ásványok évkönyvet a Minerals4EU adatbázisba, biztosítva ezzel a jövőbeli fenntarthatóságot az EuroGeoSurveys által irányított európai geológiai adatinfrastruktúra (EGDI) részeként.

Minden eredményt integrálnak az EGDI-be, amely a projekt végére egy közös internetes portál felületen keresztül egységes módon terjeszti az európai alapanyagokkal kapcsolatos információkat a végfelhasználók számára. Végül pedig megvizsgálják az UNFC osztályozási rendszer alkalmazhatóságát a pontosabb páneurópai ásványkincsek összesítésére.

Bővebb információ: https://geoera.eu/projects/mintell4eu7/

A honlapon található a MINTELL4EU GIS-alapú térképes web böngészője, ahol elérhetők lesznek a projekt eredményei. A jelenlegi nézet nem a projekt eredményeit mutatja, hanem csak arra szolgál, hogy ötletet adjon a megjelenítésre, s a technológia (EGDI) bemutatására.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat a projekthez az adatharmonizációval kapcsolatos útmutató tapasztalataival, esettanulmányokkal, adatokkal, az eredmények terjesztésével és kommunikációs tevékenységgel járul hozzá.