Földmágneses felmérés

Földmágneses anomália térkép

A földmágneses felmérés gyors és hatékony módszer földtani szerkezetek modellezésére és felszínközeli, emberi eredetű tárgyak roncsolásmentes felkutatására. A deklináció mérésével navigációs feladatokat is támogatunk.

A földmágneses terepi felmérések célja a kéregből és a felszín közeli mágnesezhető mesterséges tárgyaktól származó mágneses anomáliák feltérképezése, és az anomáliák eredetének értelmezése modelleken keresztül. A kutatandó anomáliák a legtöbb esetben nagyságrendekkel kisebbek, mint a belső eredetű földi mágneses tér (1-100 nT a ~48 000 nT-hoz képest). Ezért a méréseket szigorú protokoll alapján, kis zajszintű és érzékeny műszerekkel végezzük.

Műszerezettség:
–  Overhauser típusú, GSM19 GW magnetométer (gradiométerként is üzemeltethető) - a műszer felbontása 0,01 nT, pontossága ~0,2 nT (a külső eredetű mágneses változások kiszűréséhez a mérési helyen bázis magnetométer üzemeltetése, illetve a Tihanyi Geofizikai Obszervatórium folyamatos mágneses regisztrátumainak felhasználása)
–  deklináció méréséhez mágnesmentes Zeiss 020A típusú teodolitra szerelt fluxgate magnetométer, amellyel a deklináció szögértéke ~0,2 szögperc pontossággal meghatározható

Alkalmazási terület:
–  deklináció (a geomágneses és a földrajzi északi irány közti, időben és térben változó eltérés) mérése térképészeti és navigációs alkalmazásokhoz
–  felszín közeli, környezetétől eltérő mágneses tulajdonságú mesterséges hatók kimutatása (pl. régészeti kutatásban)
–  földtani szerkezetek kutatása, modellezése

Referencia:
–  Régészeti célú földmágneses felmérés Felsőörs és Veszprém közelében (Laczkó Dezső Múzeum - Veszprém, 2015)
–  A mágneses deklináció szögértékének meghatározása kilenc magyarországi állomáson (Hungarocontrol Zrt., 2009)
–  Régészeti célú földmágneses felmérés Tiszaroff közelében (Magyar Nemzeti Múzeum, 2006)
–  Földmágneses kutatás andezit telérek kimutatására Püspökszilágy környezetében (Mecskérc Zrt., 2003)
–  Földmágneses kutatás vörösagyag tartalmú fiatal üledékek/összletek tagolására Üveghuta környezetében (Megrendelő: Mecsekérc Zrt., 2003)

Elérhetőség:

Geofizikai Obszervatóriumi és Alapkutatási Osztály
Dr. Kovács Péter
E-mail: kovacs.peter@mbfsz.gov.hu
Cím: 1145 Budapest, Columbus u. 17-23.
Telefon: +36 1 252 4999

Kép
Földmágneses felmérés
Felszíni mágneses felmérés anomália térképe régészeti kutatási területen. A háttérben a későbbi feltárás során felismert régészeti objektumok helyei láthatók. A feltárt és a mágneses felmérés alapján kimutatott objektumok helye szinte 100%-ban egyezik.