Hat pályázat érkezett az idén meghirdetett bányászati koncessziós jogok megszerzésére

2018 okt. 2.

Az iparági befektetők kilenc szénhidrogénes (Békéscsaba, Dráva, Körösladány, Szeged-Délkelet, Tard, Tiszafüred, Tiszatarján, Újszilvás és Zalaerdőd) és két geotermikus (Gádoros és Nagykanizsa-Nyugat) területre nyújthattak be pályázatot a hatodik alkalommal meghirdetett bányászati koncesszió keretében.

A 2018. szeptember 26-án és 27-én beadott, a feltételeknek megfelelő pályázatokat a Minősítő Bizottságok ellenőrzik, a pályázati kiírásokban meghatározott részletes szempontrendszer szerint értékelik, majd a benyújtási határidőt követő 90 napon belül elbírálják. A koncessziók megadásáról a Minősítő Bizottságok javaslata alapján a bányászati ügyekért felelős, Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője dönt.

Az ellátásbiztonság növelését szolgáló bányászati tenderek ösztönzik a szektorba irányuló befektetéseket. A nyertes pályázók mostanáig 29 bányászati koncessziós szerződés keretében összesen 55 milliárd forint hazai beruházás elvégzésére tettek vállalást. Az utóbbi években a szénhidrogén-kitermelés újra növekedésnek indult Magyarországon, nagymértékben a sikeresen működő bányászati koncessziós rendszernek köszönhetően.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a jövőben újabb bányászati koncessziós pályázatok megjelentetését tervezi annak érdekében, hogy a hazai energiaigényeket egyre nagyobb arányban fedezhessék a saját (akár nem konvencionális) készletek.

A pályázatokról további információ – a Minősítő Bizottságok munkájának zavartalansága és a versenysemlegesség biztosítása érdekében – csak az értékelés lezárása után, az eredményhirdetést követően adható.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye