ISSI Team meeting

2018 máj. 29.

A berni székhelyű International Space Science Institute (ISSI) évente mintegy 30 nemzetköti kutatói team-nek helyet biztosítva, évtizedek óta az európai űrkutatás egyik fontos katalizátora.

A szakértői team-ek jellemzően 8-15 főből állnak, az űrkutatás aktuális kérdéseit tárgyalják meg 2-3 egy hetes workshop keretén belül, többnyire multidiszciplináris megközelítésben. A szakértői team-eket pályázat útján választják ki.

Az MBFSZ munkatársa, Heilig Balázs immár másodszor tagja ISSI kutatói teamnek, ezúttal a magnetoszeizmológiai (a Föld plazmakörnyezetének tulajdonságaira magnetohidrodinamikai hullámok megfigyeléséből következtető) módszer fejlesztése és alkalmazásának lehetőségei, határai volt a központi téma. A team Peter Chi (University of California, Los Angeles) és Fred Menk (University of Newcastle, Australia) kezdeményezésére jött létre, a teambe meghívott 23 kutató többsége (14) észak-amerikai, s mindössze három európai, köztük az MBFSZ kutatója. A 2018. május 14-18. között megrendezett 2. workshop résztvevői közül többen kiemelték, hogy az EU FP7 programja által támogatott PLASMON projekt keretében létrehozott plazmaszféra-monitoring rendszerünk példaértékű és több tekintetben egyedülálló. Közös erőfeszítéseket teszünk a jövőben annak érdekében, hogy a PLASMON tapasztalataira is építve egy globális monitoring rendszert hozzunk létre.

Linkek:
ISSI team:
http://www.issibern.ch/teams/spherethroseismo/index.php/members/

PLASMON:
http://geofizika.canet.hu/plasmon/emmapsd.php