Geokémiai laboratórium

2023 júl. 26.

A klasszikus és műszeres geokémiai vizsgálatok során vizsgáljuk a szilárd- és vízminták fő- és nyomelem-tartalmát, szervetlen szennyezőit, a megfelelő mintaelőkészítést követően.

ELÉRHETŐSÉG:
Laborvezető: Dr. Falus György főosztályvezető
E-mail: gyorgy.falus@sztfh.hu
Cím: 1143 Budapest, Stefánia út 14.
Telefon: +36 30 799 4615

A szilárd (kőzet-, talaj-, patakhordalék stb.) minták elemzésének célja geológiai képződmények jellemzése, környezeti és toxikológiai kutatások, agrogeológiai kutatás, geokémiai térképezés, nyersanyag-kutatás és egyéb kutatások. Módszereink többsége oldatos eljárás, tehát a szilárd mintákat először oldatba kell vinnünk. Erre a célra szolgál egyrészt a Milestone 1200 Mega mikrohullámú feltáró egység. Egyéb nyitott, savas kioldási technikákkal is dolgozunk, és az országban szinte egyedülállóan alkalmazzuk a lítium-metaborátos (LiBO2) ömlesztéses feltárást.

Az elemanalitikai vizsgálatok során a főkomponensek meghatározásához nem feltétlenül nagyérzékenységű, de megfelelően stabil módszer használata a célszerű (PerkinElmer Avio 200 ICP-OES, Jobin-Yvon Ultima 2C ICP-OES), míg a nyomelemek, ritkaföldfémek méréséhez kellő analitikai érzékenységű módszert alkalmazunk (Perkin Elmer NexION 1000 ICP-MS).

Közvetlen szilárd mintás meghatározásokra is van azonban módunk az ICP-MS-hez csatlakozó lézer ablációs feltét révén. Ezt a technikát még kevés helyen alkalmazzák Magyarországon. Ennek segítségével mind az átlagos összetétel meghatározására, mind helyi analízisek elvégzésére mód nyílik. Ezen vizsgálatok iránt egyre jobban növekszik az igény napjainkban.

 A felszíni-, felszín alatti, és szennyvíz-minták elemzései többnyire a következő célokat szolgálják: vízgeokémiai, környezeti és agrogeológiai projektek, valamint minőség-ellenőrzés, vízgeokémiai térképek és alapkutatás. A vizsgálatokat hagyományos módszerekkel, illetve ionkromatográffal, fotométerekkel, valamint a fent említett elemanalitikai nagyműszerekkel végezzük.

A geokémiai vizsgálati módszerek többségét a Nemzeti Akkreditáló Hatóság akkreditálta (Akkreditációs szám: NAH-1-1302/2021).