ORAMA workshop az Európai Bizottság Közös Kutatási Központjában

2019 aug. 13.

A legjobb gyakorlatok széles körű terjesztésének biztosítása érdekében az Európai Unió Horizont 2020 programja által finanszírozott ORAMA (Optimising quality of information in RAw MAterialsprojekt képzést biztosít azoknak, akik ezeket az adatokat gyűjtik és szolgáltatják.

Különböző ágazatokból és intézményekből összesen ötvenöt résztvevő volt jelen az ORAMA konzorcium és a JRC (Joint Research Center) által szervezett workshopon az olaszországi Isprában június 13-án. A workshop középpontjában az eddig elért eredmények megosztása és a kapcsolódó képzések álltak. A tananyag, beleértve az előadásokat, a jelentéseket és a gyakorlati gyakorlatokat is, letölthető a projekt honlapján: https://orama-h2020.eu/orama-jrc-rmis-joint-workshop-on-data-optimization-for-primary-secondary-raw-materials-ispra-italy-12-13-june-2019/

Elsődleges ásványi nyersanyagok kapcsán példák voltak arra, hogy hogyan valósítható meg az adatharmonizáció a nemzetközi ásványvagyon-osztályozási és -jelentéstételi szabványok figyelembe vételével (nyugat-európai: brit, közép európai: magyar, skandináv: norvég).

Másodlagos nyersanyagok esetében példákat mutattak az elektronikus hulladékok, a járműipari hulladékok, a bányászati hulladékok INSPIRE alapú adatgyűjtés és kezelési lehetőségek vonatkozásában.

A reggeli ülés során a nyersanyag-adatok gyűjtésére, bemutatására és felhasználására összpontosítottak egy dedikált hálózaton belül az EU-ban. Délután párhuzamosan elsődleges és másodlagos nyersanyagokkal kapcsolatos képzésre került sor, amelyek bemutatták a részletes eredményeket és az adatokkal kapcsolatos útmutatást. Az ORAMA partnerek lehetőséget kaptak arra, hogy a poszter szekcióban bemutassák eredményeiket. Délután párhuzamos képzésekre került sor az elsődleges és másodlagos nyersanyagok adatgyűjtésének, kezelésének vonatkozásában, ideértve a nemzetközi ásványi nyersanyag-osztályozási rendszert (UNFC) is. A műhelyt az ORAMA projekt találkozója követte a Villa Borghi Hotelben a következő napon.

Megerősítésre került, hogy különböző országok, különféleképpen gyűjtenek és rendszereznek nyersanyag adatokat, mindegyik nyersanyag-előfordulás más és más, s egyben megfelelő szakértő közreműködésére is szükség van. A bemutatott eredmények és útmutatók azonban jó alapot adnak a minél egységesebb nyersanyag-rendszerezésre elsődleges és másodlagos nyersanyagok vonatkozásában egyaránt.

A projekt olyan rendszert is létrehozott, amely lehetővé teszi a tagállami szinten tárolt információk átadását a Közös Kutatóközpont (JRC) által üzemeltetett Nyersanyag-Információs Rendszerhez (RMIS).

Az ORAMA projekt most az eredmények terjesztésén dolgozik. Webes oktatások következnek 2019 őszén. Az ORAMA projektzáró rendezvényére Brüsszelben kerül sor a nyersanyag-hét során, 2019. november 22-én.