Bányászat a nem feltétlenül hulladékokban

2018 dec. 13.

November 26-27 én került megrendezésre a Magyar Bányászati és Földtani szolgálat (MBFSZ), illetve a Bécsi Technikai Egyetemmel közös szervezésben a COST-MINEA projekt 

Műhelyértekezlete, amelynek célja megalapozni a közös nyelvet az ember által előállított, potenciális másodlagos nyersanyagokra, továbbá vizsgálni a hasznosítási lehetőségeket.

A projekt foglalkozik építési-bontási hulladékokkal, égetés nyomán keletkezett anyagokkal, kommunális hulladékokkal, de bányászati  melléktermékekkel is. Ezek az anyagok kiváló másodlagos nyersanyagok lehetnek, de fontos azonosítani az állapotukat, az adott projekt státuszát és a gazdasági-társadalmi megvalósíthatóságot. A környezeti tényezők kapcsán nyertes-nyertes helyzet alakítható ki, mert felszámolhatók környezeti kockázatok, miközben a körkörös gazdaság céljai is teljesülhetnek. A projekt vizsgálja az ENSZ által fejlesztett osztályozási rendszert az ún. antropogén nyersanyagokra.

A kétnapos munkaértekezleten a munkacsoportok bemutatták az eredményeiket, megvitatták azokat, s egyeztették a következő lépéseket.