Európai szintű, magyar képviselet az ENSZ ásványi nyersanyag osztályozással foglalkozó munkacsoportjában

2018 máj. 4.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat 4 munkatársa vett részt az ENSZ Európai Szervezete (UNECE) Ásványi Nyersanyag Osztályozási Munkacsoportjának (EGRC) 9. éves ülésén 2018. április 23-27. között Genfben, ahol 75 országból 350 résztvevő volt jelen.

       Az Európai Geológiai Szolgálatok közösségének (EuroGeoSurveys, EGS) delegálása nyomán Horváth Zoltánt a munkacsoport társ-elnökének választották, aki két előadást is tartott: „Európai Ásványi Nyersanyag Évkönyv, mint lehetséges fórum a másodlagos nyersanyagokkal kapcsolatos információk és adatok befogására”, illetve „A nemzetközi szabványok alkalmazási lehetőségeinek hazai és közép-európai példái”.  Nádor Annamária, mint az UNECE-EGRC Geotermikus Energia Munkacsoportjának tagja az ENSZ osztályozás geotermikus energia kapcsán felmerülő kérdéseiről tartott előadást a jelenleg az MBFSZ vezetésével futó DARLINGe projekt példáira alapozva. Bányácski Szilvia és Szabó Katalin társzerzői voltak annak a poszternek, amely a bánya-meddők, mint lehetséges másodlagos nyersanyagok nemzetközi osztályozási rendszerben való kezelésének lehetőségeit mutatta be 3 hazai példán keresztül.
       2018. április 26-án ünnepélyes keretek között aláírták az EuroGeoSurveys és az UNECE-EGRC közötti együttműködési megállapodást, amelyben mindkét fél kölcsönösen vállalja az ENSZ osztályozással kapcsolatos tapasztalatok megosztását, az eredmények terjesztését, közreműködést, jó gyakorlatok azonosítását.