Geotermikus energia helyzetének áttekintése

A projekt keretében a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet (MFGI) 10 munkatársa UNU Geothermal Training Programme Orkustofnun - National Energy Authority által meghirdetett „GEOTHERMAL ENERGY OVERVIEW” rövidkurzuson vett részt, amit az EGT Alap RENEWABLE ENERGY PROGRAMME Sub-programme2 finanszírozott. 

Projekt azonosítója: HU-0016-C1-2014 
Projekt neve: Részvétel a "Geotermikus energia helyzetének áttekintése" rövid kurzuson 
Projekt időtartama: 2016. 06. 01. - 2016. 11. 30.
Projekt intenzitása: 100%
Projekt támogatási összege: € 29.933


A projekt rövid ismertetése


A kurzuson részt vevők az MFGI alkalmazásában álló kutatók, mindegyikük érdekelt a geotermikus hőenergia hasznosítás, az alternatív, megújuló, fenntartható energiaforrások felhasználásában. A kutatók az elmúlt években több, a témához kapcsolódó nemzetközi projektben részt vettek. A rövid kurzus során betekintést kapnak itthon kevésbé ismert, vagy alkalmazott technológiákba, alternatív megoldásokra, lehetőség nyílik szakmai tapasztalatok cseréjére, nehézségek, problémák feltárására, megoldási lehetőségek átbeszélésére. A projekt során Magyarország és donor Izland között szorosabbá válik az együttműködés, erősödik a szakmai partnerkapcsolat, a felek új élményeket, tapasztalatokat tudnak beépíteni további szakmai tevékenységükbe. A résztvevők hazai beszámolói alapján geotermiával foglalkozó hazai szakemberek szélesebb rétege ismerkedhet meg az Izlandon szerzett tapasztalatok eredményeivel, az ott megismert eljárásokkal, módszerekkel.


Projekt megvalósulása


2016. október 11-14 között az MFGI 11 munkatársa vett részt a rövidkurzuson, amely során a következő programon vettek részt:
A kinn tartózkodás első felében bemutatásra került a geotermikus erőforrások és rendszerek ismertetése, geotermikus energia használatának előnyei és fenntarthatósága, geotermális fejlesztés és kutatás fázisai, geotermális energia hasznosítása, környezeti megfontolások a geotermális fejlesztések kapcsán. 

Az idő második felében dél Izland geotermikus fejlesztéseit és geotermikus jelenségeket tekintették meg a résztvevők.
Például a Hellisheidi Geotermális Erőmű, a Hverargerdi Geotermális Erőmű kisérleti üvegházai, a Thingvellir Nemzeti Park geotermális mezője, illetve a geotermális energia korai felhasználása Reykjavikban. 


Projekt keretében szervezett előadások


Előadói nap
2016. november 17-én került sor a résztvevő kollégák bemutatója az intézet munkatársai számára a rövidkurzuson tapasztaltakról, hallottakról és látottakról. 


Gál Nóra Edit: A HU03-0016-C1-2014; Részvétel a "Geotermikus energia helyzetének áttekintése" rövid kurzuson
Gulyás Ágnes: Geotermikus (és vízi) erőművek Izlandon.
Merényi László: A geotermikus energia-hasznosítás jelene és jövője a világban, Izlandon és Magyarországon
Selmeczi Pál: A geotermikus energia turisztikai célú hasznosítása Izlandon
Kerékgyártó Tamás: Az izlandi geotermikus rövidkurzus tapasztalatai


További előadások:


Doktoranduszok Fóruma 2016
Kerékgyártó Tamás: Az izlandi geotermikus rövidkurzus tapasztalatai

 

izland eea kurzus