Együttműködés az Átfogó Atomcsend Egyezményt Ellenőrző Szervezettel (Comprehensive Nuclear Test-Ban Treaty Organisation, CTBTO)

2018 márc. 14.

2007-től kezdődően az Országos Atomenergia Hivatalon keresztül Szolgálatunk geofizikai kérdésekben segíti és működik együtt az Átfogó Atomcsend Egyezményt Ellenőrző Szervezettel.

Több alkalommal szeizmológiai műszereket ajánlottunk fel. Kollégák geofizikus, geológus szakértőkként 2008-tól vesznek részt különböző terepi gyakorlatokon  (Kazahsztán), Szolgálatunk jogelődje ugyanekkor vált CTBTO National Data Centerré (NDC). Az NDC-k jogosultak a CTBTO rendszerhez tartozó, a Földet több száz állomással ellenőrző rendszer szeizmikus és más mérési adatainak közvetlen elérésére és azok felhasználására.

2009-ben Ausztriában került sor egy újabb felkészítő tanfolyamra, melynek fontos része volt a 2007-ben Magyarországon mért adatok feldolgozása az akkori ELGI jelentős közreműködésével.

Több terepi gyakorlat végrehajtásában is közreműködtünk (Jordánia, Integrált Terepi Gyakorlat, IFE14), 2014-ben hazánkban folytatódtak az aktív forrású szeizmikus módszer terepi alkalmazására felkészítő gyakorlatok, ahol mind az MFGI által fejlesztett műszerek, mind kutatóink is részt vettek.

2016-ban kezdődött el a következő terepi gyakorlatra való felkészülés, mely egy három és fél évig tartó ciklust foglal magában. Azóta folyamatosan részt veszünk terepi gyakorlatokon, konferenciákon és munkabeszélgetéseken is (Szlovákia, Jordánia, Bécs, Las Vegas), kiemelt figyelemmel azokra az alkalmakra, amelyek a szeizmikus módszer további alkalmazására irányulnak.