Szakértői részvétel a MIN-GUIDE projekt műhelyen Madridban

2018 jún. 26.

A Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat két munkatársa vett részt az európai ásványi nyersanyag és kapcsolódó szakpolitikákat rendszerező projektben 2018. május 22-24. között a Spanyol Geológiai és Bányászati Szolgálat (IGME) központjában  https://www.min-guide.eu/laboratory/policy-laboratory-5.

Ez a rendezvény volt az 5. a sorban a kutatást, kitermelést, feldolgozást, technológiai kérdéseket tárgyaló tematikák után, s fő témája a földtani-bányászati adatszolgáltatás korszerűsítése volt. 

A MIN-GUIDE projekt (https://www.min-guide.eu/) módszere az alapok megismerése és megismertetése mellett csoportmunkán alapszik, majd innováció-barát, fenntartható szakpolitikára tesznek javaslatot. 200, a szakpolitika formálásában is résztvevő érintettel eddig 600 szakpolitikai anyagot gyűjtöttek össze 29 országból, továbbá számos konferenciát is szerveztek. Az MBFSZ munkatársai kérdőíves értékeléssel, a hazai bányászati szabályozás feltérképezésével támogatták a projekt előrehaladását, illetve a nemzetközi tapasztalataikat osztották meg.

Horváth Zoltán az európai nyersanyagokra vonatkozó adatoptimalizálással foglalkozó ORAMA projektet mutatta be. Hangsúlyozta a MBFSZ eredményeit az ásványi nyersanyag nyilvántartás korszerűsítés terén, ahol mind az energetikai, mind pedig a nem-energetikai ásványi nyersanyagok osztályozása, a nyilvántartás nemzetközi rendszerekben való megfeleltetése kapcsán komoly eredményeket értek el. Bányácski Szilvia a bányászati hulladék hazai és nemzetközi szabályozásával kapcsolatosan osztott meg tapasztalatokat. 

Az adatszolgáltatások korszerűsítésével kapcsolatosan előadások hangoztak el döntéshozói oldalról (pl. spanyol és finn minisztériumok), hatósági oldalról, szakmai szervezetektől (pl. ENSZ Ásványvagyon Osztályozási Munkacsoport, Görög Ipari és Fémes Ásványok Szektora), valamint különböző cégek (pl. Quantum), egyetemek (pl. Bécsi Egyetem) és brüsszeli szervezet (DG Grow és EC Joint Research Centre) részéről. 

A panelbeszélgetés végén konklúzióként fogalmazódott meg az állandó, európai szintű adatszolgáltatás igénye ásványi nyersanyagokra és bányászati tevékenységekre egységes formátumú, nemzetközi szabványoknak megfelelő adattartalommal. Szorgalmazták, hogy mind tagországi szinten, mind európai fórumokon meg kell vitatni az adatszolgáltatás előnyeit, részleteit, ideértve az adatok bizalmasságát is. 

Szóba került a Nyersanyag/Energia Unió jövőképnek kialakítása is. 

Kiemelték, hogy 2018. december 11-12-én Brüsszelben kerül megrendezésre a MIN-GUIDE projekt éves konferenciája a bányászat jövőbeli szerepéről a körkörös gazdaságban. Ezzel összhangban az Európai Bizottság 2018. november 12-16 között rendezi meg a 3. Nyersanyag Hetet Brüsszelben, ami az ásványi nyersanyagok legmagasabb szintű európai rendezvénye.